top of page

ACHTERGROND

Van monoloog tot scenario

BERNARD is een niet-alledaagse film over universele thema's, gebaseerd op de monoloog Olivetti ’82 van de bekende Vlaamse toneelschrijver Eriek Verpale.

 

Bernard heeft moeite om te begrijpen wat er zojuist gebeurd is.  Om deze reden reconstrueert hij z’n levensverhaal en herleeft hij z’n meest pijnlijke herinneringen. Zijn jeugd met de afwijzing door z’n moeder, de liefde voor zijn zusje en haar tragische dood. In zijn latere leven achtervolgt zijn problematische jeugd hem in zijn relatie met zijn vrouw en dochter.

Ondanks dat Bernard dit probeert te verhullen, wordt gedurende zijn vertelling langzaam zijn grootste geheim onthuld.

Kun je hem vergeven voor wat hij heeft gedaan?

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Filmmakers Hidde Simons en Joggem Simons zagen het stuk voor het eerst in 2000. Net als in hun uiteindelijke verfilming voerde acteur Thomas Wander Oerlemans zijn afstudeervoorstelling uit in de vorm van een monoloog. Anderhalf uur lang sleurt hij de kijker als Bernard Van de Wiele door zijn leven.

 

De broers Simons waren erg onder de indruk van het stuk. Door de vorm en opbouw van het verhaal, maar vooral ook door de acteerprestatie. Het was aanleiding om na te gaan denken over een verfilming van het verhaal. Een zoektocht naar de meest geschikte vorm om deze ervaring filmisch te vertellen resulteerde in de eigen beheer gemaakte en uitgebrachte speelfilm BERNARD; één man, één ruimte, zijn waarheid.

 

Met dank aan de denktank, een testviewing voor publiek bestaande uit vrienden en vakgenoten en een CineCrowd campagne kan Bernard nu zijn verhaal vertellen aan een nieuw publiek.

 

Met maar één acteur, één locatie, minimale cameravoering en enkel de toevoeging van nieuwe muziek van componist Arnold Marinissen laat BERNARD alles te raden over.​​​ Een achtbaan van emoties die de volle 70 minuten geen seconde verveelt en nog dagen blijft knagen.

© 2015 J’s Reality & Hiddenways All rights reserved  |

bottom of page