top of page

DE MAKERS

‘Gefascineerd door het personage’​

Joggem Simons,  Thomas Wander als Bernard,  Hidde Simons

BERNARD is een film van Joggem Simons en Hidde Simons met Thomas Wander als Bernard Van de Wiele.

 

Het scenario van BERNARD is gebaseerd op de monoloog Olivetti 82 van Eriek Verpale.

 

BERNARD is in eigen beheer gemaakt en wordt uitgebracht door

J’s Reality i.s.m. Hiddenways.

 

De afronding van BERNARD is mede mogelijk gemaakt met behulp van crowdfunding en door het AFK.

 

 

 

 

Eriek Verpale (Zalzate 1952 – 10 augustus 2015)  De Vlaamse schrijvers werk neigt naar fantastisch realisme. De onmacht van de schrijver in een ongrijpbare realiteit en het verlangen naar het (ook gevreesde) andere en vreemde zijn hoofdthema’s. Verpale brak door toen hij met zijn brievenboek Alles in het klein de NCR literair prijs won (1992). Na aanleiding hiervan benaderde acteur Bob de Moor Verpale met de vraag hij een theaterstuk voor hem wilde schrijven. Met twijfel en veel pijn en moeite ging hij aan de slag. Dit leverde uiteindelijk het stuk Olivetti 82 op. Dit was ook het stuk wat acteur Thomas Wander uitvoerde en filmmakers Hidde Simons en Joggem Simons zagen en tot BERNARD leidde. Katse nachten (2000) was zijn laatste gebundelde werk.

 

Hidde Simons (1974) is regisseur, actingcoach en oprichter van Hiddenways. Hij is gefascineerd door de grens tussen spel en werkelijkheid in drama, docu en fictie. Hidde regisseerde o.a. de korte film Olifant (i.o.v. Urban Myth/Stadsschouwburg Amsterdam i.h.k.v. Expandng Theatre) en de feature film Billy's Bad. Voor het Nederlands Film Festival 2013 ging Hidde de uitdaging aan om, in navolging van de succesvolle 48hours, de eerste 48days film 48 minuten mede te regisseren. Hij begeleidt kinderen, jonge talenten, acteurs en regisseurs in diverse film- en televisie producties. Daarnaast geeft hij trainingen, workshops en masterclasses acteren voor o.a. RegieAct, Cinekid, International Film Festival Rotterdam en de Nederlandse Filmacademie.

 

Joggem Simons (1972) is producer en eigenaar van Js' Reality. Hij zoekt naar grenzen; in vorm, inhoud en techniek. Dit met als doel nog meer (emotie, reactie) bij de kijker op te roepen. Hierbij blijft filmvertelling altijd de kern. Dit heeft naast verschillende producties voor televisie ondermeer geresulteerd in samenwerking met De Nederlandse Opera voor de opera’s La Commedia van Hal Hartley en Louis Andriessen en een nauwe samenwerking met Michel van der Aa voor o.a. After Life, The book of quiet en Up Close en onlangs in de film/theater/muziekproductie UrWald van Arnoud Noordegraaf.

 

Thomas Wander (1975) speelde na zijn afstuderen aan de Arnhemse Toneelschool in 1999 bij een groot aantal toneelgezelschappen en vertolkte enkele film en tv rollen. Zijn werk karakteriseert zich door grote diversiteit. Hij speelde klassieke toneelteksten van o.a. Shakespeare, Ibsen en Sophokles en hij had een aantal grote rollen in literaire stukken van Peter Sonneveld bij Theatergroep Bonheur, zoals de rol van Katadreuffe in Karakter. Bij Het Nationale Toneel en Het Zuidelijke Toneel werkte hij samen met regisseur Olivier Provily aan experimenteel theater voor de grote zaal. Ook speelde hij actuele toneelteksten zoals MightySociety van Eric de Vroedt en stukken van Jon Fosse bij o.a. De Toneelschuur. Hiernaast zat hij in vrije producties zoals de muzikale komedie Zomerzotheid onder regie van Bruun Kuyt. Met terugkerende regelmaat brengt hij zijn afstudeervoorstelling Olivetti 82 van Eriek Verpale onder regie van Fred Goessens (Toneelgroep Amsterdam).

 

Creditlijst

 

Bernard Van de Wiele

Thomas Wander

 

regie en montage

Hidde Simons

Joggem Simons

 

tekst

Eriek Verpale

 

componist

Arnold Marinissen

 

director of photography

Michel Edelenbosch

 

production design

Jeroen Echter

 

muziek

uitgevoerd door Katharina Gross

 

sound design

Tim Egmond

Wouter Verhulst (Studio de Keuken)

 

kleurcorrectie

Jaap Verdenius

 

make-up advies

Bianca van der Steen

 

sales, promotie en advies

Jorien Klomp (foremostfilm)

Milena Mulders Communicatie en

Cultuurmakelaar Annelies Wielaard  Cul

 

grafisch ontwerp

Arjen IJff

 

still fotografie

Sander Nieuwenhuys

 

promo trailer

Wiebe van den Ende

Stefan Bijnen

 

Uitgeverij Olivetti 82 Arbeiderspers

Lex Jansen

Michele Hutchison

 

Met dank aan: Restaurant Van Speijk – Egmond aan Zee, Fred Goessens, Hubert Carlens, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Janette Kolkema, Arnoud Noordegraaf, Miel de Zwart, Simon van den Berg, André-Marc van der Wulp, Vanessa Groenewegen, Anne van Driel, Judith Baten, Ronny Theeuwes, Daan Gielis, Nathan Vos, Gerlinda Heywegen, Susanne Kuiper, Anke van Diejen, Willeke van Ammelrooy, Thekla Reuten, Mitchel Duffree, Rodrigo van Rutte, Alfred van Cleef, Sander Offenberg, Hans Karssenberg, Ido Abram, Annette Oudejans, Willemijn Kolff, Gideon Krijnen, Joost Rietdijk, Wietze Vos, René Wolf, Bram Verschueren, Paulo Muñoz Carvajal, Maurits Binger Institituut.

 

© 2015 J’s Reality & Hiddenways All rights reserved  |

bottom of page